Warning Blog

Cine NE viziteza ne face ONOARE, cine NU, PLACERE

Cum pregăteşti maşina pentru inspecţia tehnică periodică!

Se apropie termenul la care îţi expiră inspecţia tehnică periodică a maşinii? Ar trebui să mergi cât mai repede la un service autorizat care să-ţi verifice autoturismul!
La ce verificări este supusă maşina?
6 Maşina trebuie dusă la un service autorizat RAR pentru efectuarea inspecţiei tehnice periodice. Autoturismul trebuie să fie curat, în special caroseria, şasiul ansamblurile şi subansamblurile ce urmează să fie controlate. De asemenea, anvelopele trebuie să fie umflate conform indicaţiilor producătorului.
Iată la verificări este supusă maşina
Identificarea autovehicului (verificare serii caroserie şi motor);
Verificarea aspectului general (urme de accidente, echipamente etc);
 Verificarea stării tehnice a autoturismului;
 Verificarea noxelor, a emisiilor poluante;
 Verificarea sistemului de frânare;
 Test jocuri.Când trebuie să facem ITP?
 Pentru autoturismele care au, în afara locului conducătorului, cel mult opt locuri pe scaune inspecţia tehnică periodică se realizează la un interval de doi ani.
Dacă maşina este folosită pentru taximetrie, eşti obligat să faci ITP-ul la un interval de şase luni. Cele mai avantajate, din acest punct de vedere, sunt persoanele care şi-au cumpărat o maşină nouă. Motivul? Autoturismul are ITP-ul valabil pentru doi ani.
Ai fost respins la ITP. Ce-i de făcut?
Dacă maşina a fost respinsă la inspecţie, nu ai voie să circuli cu ea. Mai întâi, trebuie remediate defecţiunile constatate, iar apoi trebuie să te prezinţi pentru o reexaminare.
Dacă te prezinţi la aceeşi staţie ITP în decurs de 30 de zile, reverificarea maşinii se va face la tarife mai mici. Autovehiculul nu are drept de circulaţie după expirarea ITP-ului precedent. De aceea, este indicat să te prezinţi pentru noua inspecţie cu câteva zile înainte de expirarea ITP-ului precedent.
Ai ITP-ul expirat? Plăteşti amendă şi rămâi fără talon
6 În cazul în care circuli având inspecţia tehnică periodică expirată şi eşti oprit de poliţia rutieră, vei plăti amendă şi ţi se va reţine certificatul de înmatriculare. Iată ce prevede Codul Rutier:„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat se pedepseşte cu amendă între 315 şi 700 lei". Mai mult, poliţia îţi reţine talonul, caz în care ITP-ul nu poate fi efectuat decât în unităţile proprii RAR.
Taxa costă între 70 şi 180 de lei
Taxa care trebuie achitată pentru efectuarea inspecţiei tehnice periodice se încadrează între 70 lei şi 180 lei. Preţurile variază în funcţie de tipul de carburant folosit (benzină, motorină, benzină şi GLP), în funcţie de tipul motorului din punctul de vedere al tracţiunii dar şi în funcţie de staţia ITP căreia i te adresezi (dacă este vorba despre un service auto particular sau de stat).
«ITP-ul se efectuează în ţara în carea a fost înmatriculată maşina» 
„În cazul în care eşti proprietarul unui autoturism înmatriculat în altă ţară UE, vei fi obligat să faci inspecţia tehnică periodică în ţara respectivă. Registrul Auto Român nu are bază de date comună cu restul ţărilor UE. În România nu se pot verifica astfel de autovehicule. De asemenea, un autoturism înmatriculat la noi nu va putea fi verificat tehnic în altă ţară. În cazul în care doreşti să efectuezi ITP-ul, trebuie să ştii că poţi duce maşina la verificări în oricare staţie autorizată RAR indiferent de judeţul de înmatriculare. Cu alte cuvinte, dacă maşina este înmatriculată în Bucureşti, poţi efectua ITP-ul la Iaşi".
Actele pe care trebuie să le avem la noi
Pentru a înscrie o maşină la ITP, trebuie să dispui de următoarele acte:
- Certificat de înmatriculare;
- Asigurare R.C.A. valabilă;
- Cartea de identitate a autovehiculului;
- aCartea de identitate a persoanei care prezintă autovehiculul la inspecţie. 
Maşina poate fi dusă la inspecţie de către orice persoană, nu este nevoie de prezenţa proprietarului, cu condiţia să aibă asupra sa toate documentele necesare.

Categories: