Warning Blog

Cine NE viziteza ne face ONOARE, cine NU, PLACERE

Sfaturi pentru un condus economic

Reducerea consumului de benzina sau motorina a devenit mai importanta ca oricand pentru soferi, avand in vedere scumpirea carburantilor din ultima vreme.
Preţul combustibilului a crescut din nou, iar bugetul nu-ţi mai permite să alimentezi atât de des precum o făceai altă dată. Acum este momentul să înveţi cum să economiseşti carburantul pe care deja îl ai în rezervor.

Motorul nu trebuie încălzit pe loc
Odată ce ai pornit motorul, trebuie să pui maşina în mişcare. Dacă autoturismul stă pe loc, cu motorul pornit, vei consuma mult mai mult combustibil. Imediat ce ai pornit maşina este recomandat să şi pleci cu ea.
Chiar si in timpul iernii, un minut este suficient pentru a incalzi motorul, orice minut in plus fiind o risipa de combustibil. Daca trebuie sa asteptati cateva minute in parcare, repornirea motorului consuma mai putin decat stationarea cu motorul pornit.
Repornirea motorului exact inainte de a se stinge avertizoarele de pe bord costa mai mult carburant si poate afecta motorul.

Foloseşte treptele de viteză optime!
Nu circula cu motorul subturat, adică într-o treaptă de viteză superioară faţă de cea care ar fi adecvată vitezei cu care se deplasează maşina.
Nu folositi excesiv ambreiajul
De exemplu, există şoferi care merg cu 50-60 km/oră în viteza a cincea. Greşit! Maşina consumă mai mult atunci când este subturată sau supraturată.
Respectati limita de viteza a masinii – desi fiecare masina isi atinge consumul optim de combustibil la o anumita viteza, s-a observat ca de la 100 km/h in sus, consumul creste rapid

Nu folosi inutil aerul condiţionat (AC)
Prin utilizarea aerului condiţionat (AC), motorul este "obligat" să asigure funcţionarea compresorului din circuitul de producere a frigului, fapt care duce la mărirea consumului de carburant.
Evitati folosirea aerului conditionat la vitezele reduse. (deschideti geamurile)
Închideţi geamurile, în special în timpul rulajului la viteze mari. Geamurile deschise la viteză pot avea un impac negativ asupra consumului acesta înregistrând chiar şi valori cu 10% mai mari


Verifică presiunea cauciucurilor!
Pneurile umflate prea puţin sunt una din principalele cauze ale pierderii de combustibil.
O singură roată mai dezumflată creşte consumul cu aproximativ 1%.
Cu cât presiunea este mai scăzută, cu atât creşte consumul de carburant. Presiunea se verifică periodic, obligatoriu la fiecare deplasare mai lungă şi cel puţin o dată pe lună.

Schimbă regulat filtrul de aer!
Verificati si inlocuiti filtrele de aer regulat – schimbarea unui filtru uzat poate imbunatati consumul cu pana la 10%. In plus, nu numai ca economisiti combustibil, dar noul filtru va proteja si motorul mai bine impotriva impuritatilor.

Nu mergeti cu farurile aprinse ziua!
Nu merge cu farurile aprinse dacă nu e cazul. Mersul cu farurile aprinse pe timpul zilei te va costa până la 0,2 litri suplimentari la suta de kilometri. Această concluzie reiese în urma unui studiu făcut de specialiştii de la Skoda.

Nu porni cu scârţâit de roţi!
Conduceti inteligent – condusul agresiv (viteza mare, accelerare rapida si frana brusca) face risipa de combustibil. Estimarile specialistilor arata ca in acest caz consumul poate creste cu pana la 30% pe autostrazi si cu pana la 5% in oras.
Încearcă să demarezi uşor, accelerând moderat.
Cu cât autoturismul este supus efortului, cu atât va "mânca" mai mult carburant.
Nu accelera brusc si evitati franele inutile.
Profitati de rezistenta la rostogolire mai degraba decat sa folositi franele pentru a incetini. Acesta tehnica de decelerare este una dintre cele mai bune metode de economisire a carburantului..
Evitati intoarcerile inutile ale rotilor pentru ca miscarile acestora consuma carburant

Nu supraîncărca maşina!


Nu lua graşi în maşină :))
Maşina va trage mai greu odată ce aceste persoane se vor sui la bordul vehicolului dvs
Mulţi şoferi circulă cu autoturismul supraîncărcat. Astfel, portbagajul e plin cu scule, subwoofere, cutii de plastic, ambalaje şi tot felul de recipiente.
Eliminati greutatea in exces , obiecte de care nu aveti nevoie, in special, cu greutate mare. La fiecare 50 kg in plus, consumul creste cu 2%, reiese din studiile efectuate
Chiar si un portbagaj de acoperis gol poate creste consumul cu 1%. Daca portbagajul nu este atasat masinii si nu folositi, inlaturati-l inainte de a porni la drum. Greutatea acestuia „mănâncă" zilnic din combustibil.
Bagajele de pe portbagajul de acoperis pot creste consumul de carburant cu 5% pe autostrada.
Masina nu mai este aerodinamica si se pierde combustibil.

Foloseşte o viteză constantă!
Mentineti o viteza constanta
Condusul cu 90 km/h poate reduce consumul de benzina cu 10% fata de viteza de 100 km/h
Utilizaţi pilotul automat. Menţinerea unei viteze constante pe distanţe lungi are ca efect scăderea consumului mediu.
Dacă foloseşti o viteză constantă vei schimba mai rar treptele de viteză şi vei reduce consumul.
Evitarea pe cât posibil a vitezelor mari, adică nu depăşiţi viteza de croazieră a automobililui.

Alege drumul cel mai liber!
În oraş, alege rutele care sunt mai puţin aglomerate. Nu contează că drumul e mai lung.
Dacă stai la stop, în intersecţii şi ambuteiaje vei pierde mult combustibil. Înainte de a pleca, gândeşte-te la cea mai convenabilă rută. .
În oraş, unde consumul de carburant e la nivel maxim, poţi face economii dacă opreşti motorul la stop. Dacă ştiţi că oprirea la semafor este mai mare de un minut opriţi motorul. Motorul foloseşte mai puţin carburant dacă îl reporniţi faţă de consumul înregistrat pe o perioadă de un minut de mers în gol.


Evitaţi drumurile scurte cu maşina
Când motorul este rece, maşina consumă mai mult combustibil până ce acesta ajunge la temperatura optimă de fucţionare. Dacă aveţi de făcut drumuri foarte scurte, luaţi în calcul şi posibilitatea de a merge pe jos, dacă factorul timp nu este primordial. Consumaţi doar nişte calorii, ceea ce e bine pentru sănătate, până la urmă

Verificaţi maşina periodic!
Efectuati reviziile periodice la timp – verificarile recomandate de producator imbunatatesc atat performanta masinii cat si consumul de benzina. In acest fel, se evita consumul excesiv de combustibil datorat unor probleme diverse.
Un motor neingrijit poate consuma cu pana la 50% mai mult.
Verificarea regulata a bujiilor poate economisi mult
Nivele scăzute ale lichidelor, în special cel de răcire a motorului, toate aceste elemente duc la mărirea consumului de carburant.

Evitaţi să circulaţi pe zăpadă şi gheaţă!
În cazul în care circuli pe drumuri cu zăpadă şi gheaţă trebuie să ştii că vei consuma mai mult carburant decât în mod normal.
În astfel de cazuri, anvelopele rulează în gol, iar consumul de benzină sau motorină poate creşte cu până la 10-15% în funcţie de motorizarea maşinii tale. Nu mai spunem că anvelopele de iarnă sunt mult mai grele, iar autovehiculul este mult mai solicitat.
Accelerati incet pe drumuri alunecoase sau cu pietris

Purtati centura de siguranta!
Conducătorii auto sunt sfătuiţi să poarte centura de siguranţă dacă nu vor să plăteacă amenzi destul de piperate . Neutilizarea centurii de siguranţă poate avea urmări extrem de grave pentru participanţii la trafic ( sari prin parbriz )
Lipsa centurii de siguranta - 2 puncte de penalizare si amenda intre 147 si 220 Ron