Warning Blog

Cine NE viziteza ne face ONOARE, cine NU, PLACERE


Șofranul (Crocus sativus) este o plantă mediteraneană, din care se poate extrage condimentul șofran, uleiuri aromatice, precum și numeroase alte substanțe cu utilizări în medicină și alimentație.
Șofranul a fost întotdeauna cel mai scump condiment din lume. Originile nu sunt certificate insǎ par a se situa în Orientul mijlociu. A fost introdus in Europa de mauri prin Spania, la ora actualǎ fiind cultivat în Spania (La Mancha) și Grecia, Franța (cea mai bunǎ calitate), Italia, iar in restul lumii in Maroc, Cașmir,Iran (cel mai mare producǎtor) sau China. Prețul său ridicat (30 000 -40 000 euro/kg) se datorează faptului că pentru 1 kg de condiment trebuie recoltate între 130 000 si 250 000 de flori.
Florile sunt violete, cu linii purpurii. Crește din bulbi numiti `cormus` și aparține speciei Crocus. Din septembrie până în noiembrie, planta produce flori albastre-violet, cu pistile lungi, roșii. Frunzele, care sunt asemănătoare firelor de iarbă, cresc în același timp in cazul unei umiditati accentuate si dupa deschiderea florii pe timp de seceta, aceasta fiind o regula generala de la care abateri exista, Crocusul fiind o planta capricioasa. Stigmatele roșii conțin uleiuri esențiale, substanțe amărui și colorant galben

Sofranul este si un medicament, ale carui proprietati terapeutice au fost cunoscute inca din antichitate. Efectele sale sunt apreciate si astazi in medicina moderna: consumul alimentar cu sofran actioneaza benefic asupra inimii, a aparatului respirator, este un antioxidant natural, contracarand formarea tumorilor.  Are proprietati anitinflamatorii (tincturi), fiind si un bun digestiv.
Mai este utilizat si impotriva impotentei si sterilitatii. Important este sa fie utilizat cu mare atentie, in cantitati minimale.Principala acţiune a şofranului este aceea de reglator hormonal, această minunată plantă medicinală fiind extrem de utilă în tratamentul impotenţei, sterilităţii, ejaculării precoce, acneei, slăbiciunii fizice şi în unele afecţiuni psihice.
Şofranul de Iran este considerat cel mai calitativ, este roşu aprins iar cel de India spre portocaliu şi ceva mai light la gust. Un gram de şofran pur poate costa în jur de 60-70 de lei, dar trebuie utilizat cu mare atenţie, în cantităţi minimale. Se prepară un extract cu lichid rece, care apoi se adaugă la mancărurile fierbinţi. Orezul cu şofran este renumit, are o culoare şi un gust nemaipomenit, iar un suc de roşii cu şofran nu-l veţi uita repede!
Proprietăţile curative ale şofranului sunt menţionate in peste 90 de maladii. Dintre ele, Alzheimer, cancerul de piele, depresia, sistemul imunitar, purifică sângele, combate pofta de mâncare, este extrem de eficient în curele de slabire, poate preveni orbirea, etc.
Arabii, cei mai mari consumatori de șofran, îl folosesc la aromatizarea mâncarurilor din miel, oaie, pui, orez. În Franța este indispenabil pentru bouillabaisse, în Italia pentru risotto, în Spania pentru paella. Țări ce importă șofran: Arabia Saudită, Kuweit, SUA.
  • Aromatizant
  • Stimulator digestiv
  • Purgativ
  • Întaritor
  • Afrodiziac